Analysis of tourism sector in the Eje Cafetero area.(Colombia).
DOI:
https://doi.org/10.31908/grafias.v0i22.1436Keywords:
Turismo verde, agroturismo, turismoAbstract
The objective of this group is to determine from the analysis of comparative advantages at country level development potential of the tourism sector in the department of Risaralda. What is verified through a review of the literature produced by different authors and institutions such local, national and international, so compared to later confront the claim through both analysis of similar cases nationwide. The Results showed that green tourism is allowing a potentiation of Risaralda sector and highlighting the strengths tend the progress made.
References
Alberto G.R, Gonzalo R. & Pablo l. (2004) Turismo eje cafetero. Manizales: Centro regional de estudios económicos.
Informe final del estudio Plan Estratégico del Turismo, municipio de Pereira, Risaralda (2005). Alcaldía de Pereira, Oficina de fomento al turismo. Corporación Cámara Colombiana de Turismo.
Cámara de Comercio de Pereira (2010). Revista empresarial Directorio industrial, comercial y turístico de Risaralda llega a su quinta edición. II semestre 2010 pag.46.
Cárdenas, F. (1983). Comercialización del Turismo. vol. 2 México: Editorial valle.
Cárdenas, F. (1983). Producto turístico. México: Editorial trillas.
Chávez, J (2005). Ecoturismo. México: editorial trillas.
Coricafe S.A (1999). El eje cafetero colombiano (ensayo). Manizales.
Dahdá, J. (2003). Elementos de Turismo. México: Editorial Trillas.
Departamento Nacional de Planeación. (2007). Agenda de Interna para la Productividad y la Competitividad Regional Risaralda. Recuperado el 5 de abril de 2011, de http://www.dnp.gov.co/PortalWeb/Portals/0/ archivos/documentos/AgendaInterna/Dimension_Regional/Risaralda-copia%20imprenta.pdf
Franco, J. & Mora, J. (1996). Programa de alojamientos turísticos rurales del eje cafetero.
Getino, O. (1993) Turismo y desarrollo en América Latina. México: Editorial Limusa.
Jaramillo, R (2006). La hora del turismo. Bogotá: grupo editorial norma.
Lundberg, D (1977). El negocio del turismo. USA: Editorial Diana.
Marín, E & Osorio, Y (1996). Diagnóstico de la oferta agroturismo del eje cafetero. Departamento de Quindío.
Martínez, V (2006). Ocio y turismo en la sociedad actual. Madrid: interamericana de España.
Mclntosh, R (2006). El turismo planeación, administración y perspectiva. México: editorial Limusa S.A.
Ministerio de Desarrollo y Turismo (1995). Estudio de la competitividad del sector turismo, tomo II. Bogotá.
Neira, M (2005). Ámbito Turístico. Segunda edición.
Pinto, A (2008). Un recorrido natural con aroma de café. Vol. 10 pág. 22-25.
Sandoval, E (2006). Ecoturismo, operación técnica y gestión ambiental. México: Tirillas.
Zamorano, F. (2002). Turismo alternativo. México: Tirillas.
www.turismocolombia/turismoverde (consultada el 9 de agosto de 2010)
www.colombia.travel/turismo-verde (consultada el 8 de agosto del 2010)