Milk pasteurizer for the elaboration of sour cream

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31908/19098367.3275

Keywords:

sour cream, design, prototype pasteurizer, automatic control

Abstract

The pasteurization process consists on heating liquids until a temperature that allows the elimination of pathogenic microorganisms, and in this way, extend the shelf life of the product. The automatic milk pasteurization prototype as the first stage in the production line of sour cream is a contribution for small producers who make sour cream from raw milk, which by established regulations in matters of health and safety have been affected in the commercialization and sale of products that do not comply with the required technical specifications. The objective of this work was to design and build a slow pasteurizing equipment. The prototype was equipped with an agitator motor, solid state temperature sensors (LM35), ultrasonic level sensor (SRF05), control system and system of visualization of the responses emitted by the devices.

Author Biographies

  • Diego Felipe Tirado Armesto, Universidad Complutense de Madrid

    Es Ingeniero de Alimentos y M.Sc. en Ingeniería Ambiental de la Universidad de Cartagena-Colombia. Es candidato a Ph.D. de la Universidad Complutense de Madrid-España. Correo electrónico: ditirado@ucm.es.

  • Bashir Yacub Bermudez, Universidad Antonio Nariño sede Cartagena

    es Especialista en administración. DocentePrograma Ingeniería electrónica. Universidad Antonio Nariño sede Cartagena de Indias.

  • Juan Vicente Cajal Barrios

    Es Especialista en educación. Docente Programa Ingeniería electrónica. Universidad Antonio Nariño sede Cartagena de Indias.

  • Luis Murillo Fernández, Universidad Antonio Nariño

    Es M.Sc. Docente Programa de Ingeniería electrónica. Universidad Antonio Nariño sede Cartagena de Indias

  • Rony Federman Leal Betancour, Universidad Antonio Nariño

    Es Ingeniero Electrónico. Universidad Antonio Nariño sede Cartagena de Indias.

  • Mónica Yulieth Franco Plata, Universidad Antonio Nariño

    Es Ingeniera Electrónico. Universidad Antonio Nariño sede Cartagena de Indias

  • Brahim Miguel Escobar Ismael, Universidad Antonio Nariño

    Es Ingeniero Electrónico. Universidad
    Antonio Nariño sede Cartagena de Indias.

  • Diofanor Acevedo Correa, Universidad Antonio Nariño

    es Químico Farmacéutico e Ingeniero  de Alimentos de la Universidad de Cartagena-Colombia. Especialista en Ciencia y Tecnología de Alimento de la Universidad Nacional (Colombia). Ph.D. en Ingeniería de Alimentos de la Universidad del Valle-Colombia. Actualmente es Docente de planta de la Universidad Antonio Nariño,
    Correo electrónico: diofanor3000@gmail.com.

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Published

2017-06-20

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Milk pasteurizer for the elaboration of sour cream. (2017). Entre Ciencia E ingeniería, 11(21), 36-41. https://doi.org/10.31908/19098367.3275