Winemaking envelopes energy efficiency: new technologies vs. traditional comparative study cases

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31908/19098367.1845

Keywords:

Energy Efficiency, winemaking, technologies, envelope, climate

Abstract

The present work deals with a comparative case study between two technologies of winemaking tanks, new and traditional ones, to determine the energetic performance of wine production models in relation to the climate zone. The wineries' most common and energy-intensive winemaking process is addressed; fermentation of the must during summer. Using empirical data obtained by simple observations with temperature sensors, processed with statistical software, coefficients of variation, probability distribution, correlations, and bivariate models. With this information, the energy rate of each productive technological model is determined. From different approaches, the results obtained in the interior temperatures of both technological models indicate that the new fermentation envelope technology presents a higher energy rate per unit of product (kWh / L) than traditional envelope technology, and that difference is explained by outsider temperature from the climatic study area.

Author Biography

  • Alba Ines Ramos Sanz, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET)-Universidad Nacional de San Juan (UNSJ)

    Arquitecta (2003), Facultad de Arquitectura, Urbanismo y Diseño de la Universidad Nacional de San Juan (FAUD-UNSJ), República Argentina. Doctora en Arquitectura (PhD, 2013) Facultad de Arquitectura, Urbanismo y Diseño de la Universidad de Mendoza (FAUD-UM), República Argentina.  Magíster en Administración de Negocios (MBA; 2020) Facultad de Ciencias Económicas de la Universidad nacional de Cuyo (FCE-UNCuyo), República Argentina.  Investigadora Adjunta en el Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Tecnológicas (CONICET; 2016-actualidad). Profesora Adjunta (UNSJ; 2017-actualidad). Se desarrolla en el área de Eficiencia Energética, particularmente en el análisis de envolventes de uso industrial.

References

Informe Industrial (2018) La sustitución de Bienes de Capital [en línea] [Fechadeconsulta;22/10/2018]Disponibleen: http://www.informeindustrial.com.ar/

Bekerman, M.; Dalmasso, G. (2014) Políticas productivas y competitividad industrial. El caso de Argentina y Brasil. Revista de Economía Política, vol. 34, nº 1 (134), 158-180. Recuperado de www.economicas.uba.ar/institutos_y_centros/repba/

Cámara Argentina de Comercio y Servicios (CAC; 2016). Las exportaciones argentinas: evolución reciente y caminos para su expansión. [Informe en línea] [Fecha de consulta; 12/10/2018] Disponible en http://www.cac.com.ar/

Instituto Nacional de Vitivinicultura (INV; 2018) Informes Estadísticos. [en línea] [Fecha de consulta; 20/10/2018] Disponible en http://www.inv.gov.ar/

Cerdá, J.; Duarte, R. (2014) Las exportaciones de vino argentinas. Una historia basada en episodios. Revista de Economía Agrícola; v. 61, n. 2, p. 35-52.

Organización Internacional del Vino, (OIV; 2016). Recuperado de www.oiv.int/es/organizacion-internacional-de-la-vina-y-el-vino.

Ministerio de Energía y Minería de la Nación (2018). Datos y Estadísticas. [en línea] [Fecha de consulta; 10/09/2018] Disponible en http://www.minem.gov.ar/

Instituto Argentino de Normalización (1996) IRAM11603 Clasificación Bioambiental de la República Argentina. Buenos Aires, Argentina.

Smyth, M., Russell, J. (2009) From graft to bottle. Analysis of energy use in viticulture and wine production. and the potential for solar renewable technologies. Renewable and Sustainable Energy Reviews; 1985–1993.

Ramos Sanz, A.; Kuchen, E. (2013) La Incidencia del Clima árido en la demanda energética en dos instancias de vinificación. Revista Avances en Energías Renovables y Medio Ambiente (AVERMA) Vol. 17 p. 07.19-07.28

Smith, M.; Nerbitt, A. (2014) Energy and English wine production: A review of energy use and benchmarking. Energy for Sustainable Development 23; 85–91.

PricewaterhouseCoopers (2009) Efectos del Cambio Climático sobre la Industria Vitivinícola de Argentina y Chile. [en línea] [Fecha de consulta; 5/12/2018] Disponible en http://www.pwc.com/

The Intergovernmental Panel on Climate Change (2019) Global Warming of 1.5°C. [en línea] [Fecha de consulta; 18/12/2018] Disponible en https://www.ipcc.ch/

Winerisk (2018) Climate Change [en línea] [Fecha de consulta; 22/11/2018] Disponible en http://www.winerisk.com/

Vargas, J. J., Muñoz, J. J., Paba, N. A., y Ordoñez, N. Aplicación de la técnica multivariada Manova a dos variables de control provenientes de tres modelos de simulación estocásticos de un proceso productivo, Entre Ciencia e Ingeniería, vol. 14, no. 28, pp. 66-75, julio-diciembre, 2020. DOI: https://doi.org/10.31908/19098367.2056.

Ramos Sanz, Alba (2014) Optimización de la envolvente de vinificación mediante la experimentación de Estrategias Pasivas vinculadas a los intercambios por Radiación térmica. XXXVII Reunión de Trabajo de la Asociación Argentina de Energías Renovables y Ambiente. Vol. 2, pp. 08.15-08.24, 2014. Impreso en la Argentina. ISBN 978-987-29873-0-5 08.

Franco, P. C. y Arias, J. L. Sistemas de gestión ambiental y procesos de producción más limpia en empresas del sector productivo de Pereira y Dosquebradas, entre Ciencia e Ingeniería, vol. 12, no. 23, pp. 140-146, enero - junio, 2018.DOI: https://doi.org/10.31908/19098367.3714.

Published

2022-07-04

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Winemaking envelopes energy efficiency: new technologies vs. traditional comparative study cases. (2022). Entre Ciencia E ingeniería, 16(31), 25-32. https://doi.org/10.31908/19098367.1845