Physicochemical analysis of fruits of Syzygium paniculatum in diff erent stages of maturity

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31908/19098367.3822

Keywords:

magenta cherry, physical-chemical characterization, polyphenols, repining Inde, repining Index

Abstract

Shrubs of Syzyngium paniculatum, are found in the city of Bogotá adorning streets, park and gardens, presenting colorful fruits known as magenta cherry, which have no use whatsoever. In this study, the characterization of the physicochemical properties of the fruits in diff erent stages of maturation is carried out. Analyzes of fresh weight (0.23g - 5.7g), longitudinal diameter (9.22 mm-26.2mm) and equatorial (6.18mm-23.6 mm), humidity (70% -85%), ash (0.012%- 0.038%) were performed, pH (3.00-4.12), total soluble solids (6.2°Brix-2.2°Brix), total titratable acidity (1.7-23.9 mg of citric acid/g of fruit), fi nally classifying fi ve states of maturation. In fruits with state of maturation of consumption, the mineral content was analyzed by atomic absorption spectrophotometry. It is concluded that the fruits of S. paniculatum have potential to be exploited for human consumption in Bogotá according to the physicochemical characteristics found and the content of phenols. It is suggested to carry out phytochemical analyzes that complement a study of the bioprospecting of the fruit.

Author Biographies

  • Walter Hernando Pérez Mora, SENA

    Químico y Magister en CienciasQuímica de la Universidad Nacional de Colombia (UNal). Actualmente estudiante de Doctorado en Ciencias-Química de la misma Universidad. Se ha desempeñado como investigador en institutos de investigación y en la Universidad Nacional en el desarrollo de proyectos en el área de la bioquímica vegetal y de alimentos, y la Química Ambiental; como resultado de los mismos ha publicado artículos en revistas de investigación y capítulos en libros con resultados de proyectos y ha participado en eventos de divulgación científica. También se ha desempeñado como docente universitario y actualmente es instructor e investigador en el Centro de Gestión Industrial del Servicio Nacional de Aprendizaje, SENACGI, donde dirige el semillero de investigación en Química de Residuos Agroindustriales y Alimentos, QuiRAl. https://orcid.org/0000-0002-7290-1874

  • Jaquelin Mojica Gómez, SENA

    Química de la Universidad Nacional de Colombia (UNal) y Especialista en Gerencia de Laboratorios de la Universidad Colegio Mayor de Cundinamarca. Actualmente estudiante de Maestría en Ciencias-Química de la Universidad Nacional. Cuenta con amplia experiencia en el área analítica, manejo de instrumentación química y, diseño, desarrollo y validación de metodologías analíticas en los sectores cosmético, farmacéutico y ambiental. Actualmente se desempeña como instructora del Servicio Nacional de Aprendizaje, SENA, en el Centro de Gestión Industrial, impartiendo formación titulada en las Tecnologías de Química aplicada a la Industria y Gestión Ambiental, donde adicionalmente lidera el semillero de investigación en Química de Residuos Agroindustriales y Alimentos, QuiRAl. https://orcid.org/0000-0002-4089-3750

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Published

2018-12-12

Issue

Section

Artículos

How to Cite

Physicochemical analysis of fruits of Syzygium paniculatum in diff erent stages of maturity. (2018). Entre Ciencia E ingeniería, 12(24), 124-129. https://doi.org/10.31908/19098367.3822